BEL KAYMALARI / SPONDİLOPATİLER

Bel Kaymalari - Kireçlenmeleri Ameliyatları

Toplumda genellikle belli yaş sonrası çevremizde baston kullanılması pek te yadırganmaz. Bize yaşlandıkça anne- babamızın baston kullanması, desteksiz yaşamını sürdürememesi normal gibi gelir. Hatta yaşı ilerleyen bireylerin gittikçe öne eğik yürüdüğüne, belli mesafeyi yürüdükten sonra durup- oturup dinlendiklerine, hareket ettiklerinde şiddetli bel ve bacak ağrılarının oluştuğuna şahit olmuşuzdur.

Aslında beyni bir jeneratör gibi düşünürsek, beynin uzantısı olan omurilik siniri, yukarıda üretilen elektriği tüm vücudumuza elektrik kablolarıyla dağıtan dev bir ağ oluşturur. Elektriğin kablolarla ulaştığı kaslarda hareket sağlanır. Kabaca bu kablolardan birisi kesilir ise, kablonun gittiği yere elektrik taşınamaz ve o bölge felç olur.

Omurgamızda yaşlandıkça kireçlenme (spondiloz) meydana gelir. Kemik erimeleri, oluşan fıtıklar ve bunların kemikleşmesi, omurlar arası kaymalar (spondilolistezis) ya da eklem gevşeklikleri omurilik siniri ve bu organdan çıkan sinir kökleri, yani elektrik kabloları, üzerinde baskılar meydana getirirler. Bu baskılar radiküler ağrıları (kol ya da bacağa vuran şiddetli ağrılar), nörojenik kladikasyoyu (kısa mesafe yürüme sonrası oturup dinlenme ve yürüyememe) ya da uzuvlarımızda kuvvet kayıpları ve kas erimelerini (kısmi- total felç) ortaya çıkaracaktır.

Genellikle bu durum 65 yaş üzeri sıklıkla bayan hastalarda ortaya çıkar. Cinsiyet farkının sebebi bayanlarda kemik erimesinin (osteoporoz) hormonal etkiler nedeniyle daha sık ortaya çıkmasındandır.

Bazen de düşme- kazalar ya da kemik erimeleri ya da genetik hastalıklar sebebiyle ortaya çıkan bel kaymaları, omurilik siniri üzerinde özellikle hareket ile ortaya çıkan baskıya ve ağrıya neden olurlar ki, bu hastalar genç te olabilirler.

Toplumumuzda kulaktan dolma bilgiler ile doktora başvuran bu hastalara ameliyat olmamaları, eğer olurlarsa felç olup yatalak olacakları söylenir. Oysa ki elektriğin gitmekte zorlandığı ve azaldığı bölgeler tam hasar görüp, buradaki kaslar erimeden (atrofi) yapılacak dekompresif (rahatlatıcı) cerrahi uygulamalar hastanın uzun mesafe yürüyebilmesine olanak sağlayabilirler. Geç başvuran, yürüme mesafesi çok daralmış ve omurilik sinir- sinir kökünde hasar olan, kasları erimiş hastalara nazaran, erken dönem başvuran hastalar bu tip cerrahilerden daha fazla fayda görürler.

Cerrahide amaç omurilik sinir ve köklerini rahatlatmaktır. Bu amaç ile genellikle laminektomi denilen omurganin arka bölümünü oluşturan kemik yapının alınarak, omuriliğin serbestlendiği ameliyatlar uygulanır. Bel kayması- kırıklar ve uzun mesafe laminektomiler sonrası hastaya omurgasını dik tutabilmesi, ağırlığını taşıyabilmesi amacı ile halk arasında platin konulmasiı denilen stabilizasyon işlemi uygulanır.

Stabilizasyon, spinal cerrahide tecrübeli hekimler tarafından yapıldiğında ve ameliyat sırasında röntgen ışınları kullanıldığında aslında oldukça güveni bir cerrahidir. Hastalar hastaneye ameliyattan 1 gün önce yatırılır ve ameliyat öncesi tetkikleri tamamlanır. Ameliyatlar ortalama 2- 2.5 saat sürerken, ameliyat sonrasi ilk sabah hasta korse ile yürütülerek mobilize edilir.Ertesi gün hasta evine taburcu edilir ve 10 gün istirahat sonrası hastaya yürüyüş egzersizleri başlanır. Başarılı olguların ameliyat sonrasında yürüme mesafelerini 4-5 kat arttırdığı ve bu mesafeyi uzun yıllar boyunca korudukları izlenmektedir.


BEL KAYMALARI / SPONDİLOPATİLER


Son Güncellenme Tarihi: 15.09.2024 19:41:06
Eskişehir Web Tasarım
WhatsApp Destek Hattı