BOYUN FITIKLARI

Boyun Fıtığı Ameliyatları

Boyun fıtıkları, büyüdüklerinde bel fıtıklarına oranla daha çok hasar verebilecek, daha ciddi bir lokalizasyonda bulunmalarına rağmen, tedavisiz erime şansı daha fazladır. Omurilik sinirinin başlangıcı beyin sapının devamındadır ve 7 adet boyun omuru boyunca beyinden gelen elektriksel aktiviteyi boyun (servikal) bölgesinden sırt (torakal) bölgesine ve oradan da bel (lomber) bölgesine iletecektir.

Genellikle öğretmen, sekreter ve bilgisayar ile işi çok olan masabaşı işlerle uğraşan kişilerde daha sık karşımıza çıkan bu hastalık, kendisini ense, baş ağrısı, her iki kürek kemiğine (skapula) vuran ağrı, omuza ve dirseğe kadar inen ağrı ile belli eder. Ilerleyen olgularda baş dönmesi ve dengesizlik ortaya çıkarken, idrar ve büyük abdest kaçırma,(inkontinans) ve erkeklerde cinsel sertleşme bozuklukları (empotans) izlenecektir.

Boyun fıtığı ağrıları genellikle gece şiddetlenir. Hastanın uyku kalitesini oldukça düşürür. Ağrı omuz ve kola vururken, hasta ağrıyan kolunu başının üzerine ya da ensesine koyarak ağrısını hafifletmeye çalışır.

Polikliniğe boyun ağrısı nedeniyle yapılan başvuruların büyük çoğunluğunu boyun düzleşmesi (servikal lordozun artması) ya da boyun omurlarında şekil bozuklukları (kifoz, skolyoz) oluşturur. Boyun kaslarında güçsüzluk, boynun yanlış kullanımı ya da bitamin eksiklikleri (B12)nedeniyle karşımıza çıkan bu durumların tedavisinde genellikle ağrı kesici ilaçlar kullanılır ve ağrının azalması ile beraber hastaya güçlendirici fizik tedavi hareketleri verilerek ağrının kalıcı olarak geçirilmesi amaçlanır.

 

Ileri derecede kuvvet kaybiı, kas erimesi (atrofi) ya da boyun (servikal) MR da omurilik siniri üzerinde yara- iz (miyelomalezi) tespit edilen hastalara cerrahi gerekir.

 

Boyun fıtığı ameliyatları da mikroskop ile yapılır ve servikal mikrodiskektomi olarak adlandırılır.

Ameliyat boynun ön tarafında, orta hattan yan tarafa uzanan 2-3 cm lik yara ile yapılır. Sağ elini kullanan cerrah sağ taraftan açarken, sol elli cerrah ise sol taraftan işlem yapacaktır.

Boyun fıtığı ameliyatları bel fıtıkları gibi arkadan değil ön taraftan yapıldığı için, ameliyat sırasında tüm kıkırdak doku ve fıtıklaşan material tamamen çıkarılarak yerine eklemi dondurma vazifesi gören kafes ya da kıkırdak hareketlerini koruyan disk protezleri konulur. Ameliyat olunan yerden bir daha fıtık olmaz, yani boyun fıtıkları nüks etmez. Ameliyat süresi 1 saatten azdır. Boyun ön tarafından girilerek şah damarı ve kaslar dış tarafa doğru ve soluk- yemek borusu içe doğru ekarte edilir. Mikroskop ile iki omur arası eklemi oluşturan eklem doku tamamen boşaltılarak fıtıklaşan ve omuriliğe baskı yapan parça tamamen temizlenir. Yara içeriden dikilerek üzerine steril bantlar (sterile strips) yapıştırılır. Hasta ameliyat sonrası uyanır uyanmaz yürümesine izin verilir ve boyunluk kullanmasina gerek yoktur. Dilediği zaman yürütülen hasta omuz ve kollarinda ameliyat öncesinde hissettiği ağrısının olmadığını hissedecektir. .Aynı gün ya da ertesi sabah evine taburcu edilir. Gider gitmez banyo yaparak yara üzerindeki yapışkan bantlar çıkarılır. 1 haftalık istirahati boyunca herhangi bir kısıtlama verilmeyen hastadan istirahat sonrasi kontrole gelmesi istenir.


BOYUN FITIK VİDEOLARI


Son Güncellenme Tarihi: 09.12.2024 14:08:54
Eskişehir Web Tasarım
WhatsApp Destek Hattı